Skip to main content Skip to search

Νέα

Απαραίτητα Έγγραφα Μισθοδοσίας

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ.

Μία σειρά εγγράφων που θα πρέπει να υπάρχουν στις επιχειρήσεις τα οποία μπορεί να ζητηθούν από τον έλεγχο. Αυτά κατά σειρά είναι:

Read more

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Ο Εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα εργαλείο εξυγίανσης επιχειρήσεων που επιθυμούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.Δεν πρόκειται για μία απλή ρύθμιση όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και σίγουρα η διαδικασία ένταξης μιας επιχείρησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία, διαπραγμάτευση και παρακολούθηση.

Read more

Προσοχή! Πως μπορεί να επιστραφεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε επί του τεκμαρτού εισοδήματος

Όπως είναι ήδη γνωστό, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 2563/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. κρίθηκε ότι, η διάταξη της παραγράφου  2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 που όριζε ότι το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της επίδικης εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του ν.2238/1994 (σ.σ συνεπώς και του άρθρου 34 παρ. 2 του ν.4172/2013), κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρου 19 παρ. 2 εδαφ. ζ’, αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος, όπως αντίστοιχα και η σχετική πρόβλεψη του άρθρου 1 εδαφ. 6 της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1167/2011 η οποία επαναλαμβάνει τη ρύθμιση αυτή (σ.σ. ουσιαστικά αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος και η σχετική πρόβλεψη που υπάρχει για το ζήτημα αυτό στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίου ΕσόδωνΠΟΛ.1099/2014, που αφορά στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 4172/2013).

Read more

Όλα τα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα

Δεκαέξι προγράμματα επιδότησης σε επιχειρήσεις για απασχόληση ανέργων, αλλά και υποστήριξης νέων που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, επιχειρεί να “τρέξει” το υπουργείο Εργασίας κατά την τρέχουσα, αλλά και την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο.

Παράλληλα με την ενίσχυση της απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με επιδοτούμενα προγράμματα, η κυβέρνηση στοχεύει να διοχετεύσει μέσα στους επόμενους μήνες, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, χρηματοδοτήσεις με τις οποίες επιχειρείται να στηριχθεί η απασχόληση και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα προγράμματα τα οποία αφορούν την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους 336 εκατ. ευρώ και αφορούν 66.342 εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ.

Read more

ΕΝΦΙΑ 2017: Οι απαλλαγές και οι μειώσεις/εκπτώσεις που προβλέπονται

Για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2017, οι εκπτώσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του Ν.4223/2013, που χορηγήθηκαν με πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (εκκαθαριστικό) έτους 2017, επανεξετάζονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018 με βάση τις εμπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και, σε περίπτωση μεταβολών, εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου (εκκαθαριστικό) για το έτος αυτό.

Read more

Ποιες ατομικές επιχειρήσεις εξαιρούνται της υποχρέωσης καταχώρισης αποδεικτικού δήλωσης Φ.Ε. στο ΓΕΜΗ

Υποχρεώσεις προσωπικών εταιρειών, ατομικών επιχειρήσεων

Η απόφαση 79752/31-12-2014 ορίζει ως ελάχιστο ετησίως καταχωριζόμενο στο ΓΕΜΗ στοιχείο για τις προσωπικές εταιρείες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους λοιπούς υπόχρεους πλην των κεφαλαιουχικών εταιρειών (για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες βλ. το άρθρο «Υποχρεώσεις δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ γιαοικονομικές καταστάσεις – Γενικές Συνελεύσεις του 2016»), το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αυτών.

Η καταχώριση του στοιχείου αυτού θα γίνεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από τον υπόχρεο με ταυτόχρονη την καταβολή των τελών του στοιχείου δ. της παρ. 1 του άρθρου 2 της απόφασης 79752/31-12-2014 (τέλος τήρησης της Μερίδας του υπόχρεου στο ΓΕΜΗ).

Για τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2016, η προθεσμία αυτή είναι μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Read more